воскресенье, 23 февраля 2014 г.

Чим замінити книжне «у тому числі»?

Доктор філологічних наук Катерина Городенська розповідає про варіанти заміни книжного похідного сполучника у тому числі.

Для виокремлення когось або чогось із сукупності, цілого багато хто вживає похідний сполучник у (в) тому (тім) числі переважно з підсилювальною часткою і або й, напр.: Творяться односкладні підрядні речення способу дії різного ступеня поширеності, у тому числі й такі, що не можуть функціонувати як синонімічні паралелі до простих речень з орудним порівняння (Л. Кадомцева); Уся лицарська культура, в тому числі і козацька, базується на релігійності (О. Забужко); До медичних закладів із скаргами на стан здоров’я звернулося 152 особи, у тому числі 27 дітей (Україна молода, 20.07.2007).

Для широкого використання цього сполучника, навіть у книжному вжитку, немає підстав. У його складі маємо іменник число зі значенням ‘сукупність, група яких-небудь осіб, предметів’ (СУМ, ХІ, 330), що є для нього периферійним (у словниковій статті четверте серед поданих п’ятьох). Із цим значенням число вживається здебільшого перед вказівним займенником тих, де воно просто «порожнє», зайве, через що його опускають, пор.: Такий папір теж вважають недійсним, хоча його «автор» і зарахований до числа тих, хто взяв участь у виборах (Україна молода, 03.10.2007) і Такий папір теж вважають недійсним, хоча його «автор» і зарахований до тих, хто взяв участь у виборах.

Саме тому замість книжного похідного сполучника у (в) тому (тім) числі для приєднання члена речення, що є частиною попереду названої сукупності чи визначеного цілого, рекомендуємо ширше вживати залежно від контексту сполучник зокрема, прийменниково-відмінкову форму серед них, частку навіть, прислівник також та інші сполуки з підсилювальною часткою і або й, пор. одноманітні зразки речень з газет і їхні урізноманітнені варіанти: На Волині стихія завдала великих збитків господарству, в тому числі й лісовому і На Волині стихія завдала великих збитків господарству, зокрема й лісовому; За останню добу в Києві госпіталізовано 37 осіб, в тому числі четверо дітей з підозрою на кір і За останню добу в Києві госпіталізовано 37 осіб, серед них четверо дітей з підозрою на кір; Жінка здатна бути лідером у всіх сферах, у тому числі й у політиці і Жінка здатна бути лідером у всіх сферах, навіть і в політиці; З еліти, в тому числі політичної, потрібно зробити державних мужів і З еліти, також і політичної, потрібно зробити державних мужів.

Катерина Городенська (Культура слова, 2010, №72)

Комментариев нет:

Отправить комментарий