пятница, 7 марта 2014 г.

Чи треба брати в лапки назви типу «Нафтогаз»?

Дехто вважає, що власні складноскорочені назви закритих і відкритих акціонерних товариств, компаній тощо не треба брати в лапки, і покликається на примітку 1 п. 3б) §124 чинного «Українського правопису» («в лапки не беруться власні складноскорочені назви установ, управлінь, видавництв і т. ін.: Дніпрогес, Київенерго, Азовсталь»). Проте не враховує того, що ці власні складноскорочені назви ввійшли як індивідуальні назви до складених найменувань товариств, компаній, де їм передує загальна назва – розгорнута або абревіатура, пор.: Відкрите акціонерне товариство «Газпром» і ВАТ «Газпром», Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і НАК «Нафтогаз України», компанія «Росукренерго».

Незалежно від того, уживають чи ні власну складноскорочену назву із загальною, її беруть у лапки, пор.: Не варто забувати, що НАК «Нафтогаз України» вже деякий час перебуває в стані технічного дефолту... (Україна молода, 18.02.2009); Він вважає, що компанія «Росукренерго» приховала від нього важливі факти, які підірвали фінансові позиції «Газпрому» (Україна молода, 13.02.2008); Це виявилося на початку 2009 року під час газової кризи, спровокованої діями ВАТ «Газпром» (Україна молода, 13.02.2009); Радбез не розглядав можливість перегляду контрактів між «Нафтогазом» і «Газпромом» (Україна молода, 12.02.2009).

Отже, правильно писати ВАТ «Газпром» і «Газпром», НАК «Нафтогаз України» і «Нафтогаз України», компанія «Росукренерго» і «Росукренерго».

Катерина Городенська, доктор філологічних наук («Українська мова», 2009, №1)

P.S. Для русского языка нормативным считается написание Газпром без кавычек, но ОАО «Газпром».

Комментариев нет:

Отправить комментарий